In vizor

Complexul Energetic Oltenia și Alro Slatina au reluat licitația de contractare a construirii unei centrale pe gaze de 850 MW la Ișalnița

Societatea de proiect CCGT Power Ișalnița SA, deținută de compania de stat producătoare de energie pe cărbune Complexul Energetic Oltenia (CEO, cu 59,9% din capital) și de fabricantul de aluminiu Alro Slatina (41,1%) a reluat licitația de contractare a lucrărilor de construire a unei centrale pe gaze naturale cu putere instalată de 850 MW la Ișalnița, parte a planului de restructurare și decarbonare al CEO, aflat în întârziere semnificativă și a cărui prelungire este negociată în prezent de statul român cu Comisia Europeană.

Valoarea estimată a contractului este de circa 3,77 miliarde lei plus TVA, cu peste o treime (aproape 1 miliard de lei) mai mare decât la precedenta procedură de achiziție, inițiată în iulie 2024 și anulată către finalul anului trecut, din lipsă de ofertanți (2,809 miliarde lei plus TVA).

„La Ișalnița nu s-a prezentat nimeni la licitație, iar potențialii contractori au invocat faptul că prețul de construire a unor grupuri pe gaz pur și simplu a crescut foarte mult anul trecut. Și atunci valoarea la care era scos la licitație proiectul Ișalnița, în baza unui studiu de piață făcut cu câteva luni înainte să fie urcată documentația de atribuire pe SICAP, nu mai era atractivă pentru ofertanți. Ne străduim acum să deblocăm această situație. Probabil va trebui refăcut studiul, dar asta cere timp. Probabil e nevoie de bani în plus. Putem să-i luăm tot din Fondul de Modernizare? Asta rămâne să discutăm. Se pune și problema atragerii unui al treilea partener în proiect, și asta trebuie discutat. Sunt mai multe variante pe masă. Costul proiectului Ișalnița a crescut semnificativ. Nu putem vorbi de dublarea prețului, dar și o majorare de 20% – 30% înseamnă niște zeci de milioane de euro bune în plus″, a declarat, în ianuarie 2025, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Proiectul de la Ișalnița beneficiază de finanțare nerambursabilă UE din Fondul de Modernizare în valoare de 1,259 miliarde lei, în baza unui contract semnat de dezvoltatorul CCGT Power Ișalnița SA cu Ministerul Energiei în februarie 2024. La acel moment, însă, investiția totală era estimată la doar circa 2,52 miliarde lei. La licitația relansată acum, data-limită de depunere a ofertelor este 28 iulie 2025, iar potrivit calendarului estimativ de atribuire, contractul de lucrări ar putea fi semnat cel mai devreme prin luna noiembrie anul acesta.

sursa: profit.ro