In vizor

Creștere alarmantă a cazurilor de gripă și viroze în Dolj

Tot mai mulți doljeni se îmbolnăvesc de gripă și viroze respiratorii. Numărul cazurilor aproape s-a dublat în doar 7 zile. Medicii fac apel la oameni să se protejeze și reamintesc importanța vaccinării. În spitale au fost luate deja măsuri pentru a preveni răspândirea virusurilor.

Potrivit ultimelor informații furnizate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în ultima săptămână, în județ, s-au înregistrat 3130 cazuri de Infecții Acute ale Căilor Respiratorii Surperioare (IACRS), 765 cazuri pneumopatii acute şi 483 cazuri gripă (teste rapide – virus gripal tip A şi tip B).

Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă este de 4378, în creştere față de săptămâna trecută, când numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat a fost de 2646.

„Rata incidenţei în populaţie a cazurilor de IACRS a fost 461,53 o/oooo, gripă 71,22 o/oooo şi a pneumopatiilor a fost de 112,80 o/oooo. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 10,30 %. Deoarece există dovada circulaţiei de virusuri gripale în populaţie, caracterizăm săptămâna prin activitate gripală sporadică”, au adăugat reprezentanții DSP Dolj.

În aceste condiții, în spitale au fost luate noi măsuri privind programul de vizită. La Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Craiova au fost suspendare complet vizitele la Terapie Intensivă, Chirurgie Cardiovasculară, Oncopediatrie și Oncologie.

Noul program de vizită în celelalte secții este: Luni – Vineri: 17:00 – 18:00; Sâmbătă – Duminică: 11:00 – 12:00 și 16:00 – 17:00.

Vizitatorii trebuie să respecte o serie de reguli.

”Durata vizitei nu poate depăși 15 minute, iar pacientul poate fi vizitat de o singură persoană pe rând. Este obligatorie purtarea echipamentului de protecție (mască de unică folosință, halat de protecție), care trebuie eliminate corect, conform normelor sanitare. În secțiile unde vizitele sunt suspendate, aparținătorii vor primi zilnic informații despre starea pacienților prin medicul curant, medicul de gardă sau personalul desemnat. Se asigură măsuri sporite de dezinfectare și igienă, iar vizitatorii sunt rugați să utilizeze dezinfectant pentru mâini la intrarea și ieșirea din spital. Scopul acestor măsuri este prevenirea răspândirii infecțiilor respiratorii și protejarea pacienților internați. Vă rugăm să respectați noile reguli și să dați dovadă de înțelegere și responsabilitate. Vă mulțumim pentru cooperare și pentru sprijinul acordat în menținerea unui mediu sigur pentru toți”, au transmis reprezentanții SCJU Craiova.

În spital a fost organizat și un Centru de Evaluare pentru cazurile de gripă și infecții respiratorii virale.

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova, programul de vizite este luni, miercuri și vineri între orele 16 și 17, iar duminica în intervalul orar: 10-11 și 16-17. Durata vizitelor este de 15 minute, iar aparținătorii trebuie să respecte unele reguli legate de igienă și protecție.

Și aici au fost suspendate complet vizitele în Compartimentul Terapie Intensivă.

Între timp, continuă vaccinarea antigripală a persoanelor aflate în grupele de risc. Până acum, s-au vaccinat 56.349 doljeni.

„Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi în special a complicaţiilor datorate infecţiei gripale. Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc de complicaţii datorate gripei şi pentru persoanele care îngrijesc aceste persoane, care beneficiază de vaccine gratuit prin cabinetele medicilor de familie. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani. În afara acestor grupe de risc, care beneficiază de vaccin gratuit, vaccinarea antigripală este utilă şi pentru celelalte persoane, care pot procura vaccinul din farmacii la preţuri accesibile”, spun medicii de la DSP Dolj.

Ei reamintesc faptul că sezonul rece favorizează apariţia unor boli de sezon, dar şi acutizarea unor boli cronice preexistente.

“Bolile de sezon includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa şi alte afecţiuni acute din sfera ORL. Ele pot surveni în orice anotimp, dar incidenta lor este crescuta în acest sezon tocmai din cauza aerului rece care favorizează scăderea imunităţii locale şi generale a organismului şi creşterea circulaţia germenilor”, potrivit reprezentanților DSP Dolj.

Medicii fac și o serie de recomandări pentru prevenirea bolilor respiratorii caracteristice sezonului rece:

Cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă.

Alte recomandări :

–     vestimentaţie adecvată temperaturii de afară (căciuli, mănuşi);

–     alimentaţie sănătoasă cu multe fructe şi legume cu aport crescut de vitamine;

–     evitarea fumatului activ sau pasiv şi a consumului de alcool;

–     aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă;

–     mişcare fizică în aer liber, efortul fizic tonificând organismul;

–     evitarea oboselii fizice şi psihice prelungite;

–     evitarea spaţiilor închise, supraaglomerate;

–     evitarea vizitelor la persoanele bolnave;

–     izolarea la domiciliu sau spital a persoanelor bolnave cu evitarea colectivităţilor – serviciu, grădiniţă, şcoală;

–     folosirea batistei sau şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei;

–     spălatul mâinilor cu apă caldă şi săpun după strănutat sau tuse.