
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu 2, inițiată de partidul extremist AUR și susținută de omoloagele POT și SOS intră vineri, de la ora 11:00, la dezbatere și vot în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
Moțiunea nu adună numărul necesar de voturi pentru a dărâma Guvernul. Pentru a demite Cabinetul Ciolacu 2 sunt necesare 234 de voturi, în timp ce formațiunile extremiste adună circa 150 de voturi.
George Simion a spus marți, la depunerea moțiunii, că USR-ul de facto, dacă nu va vota această moțiune, arată că stă și el “în buzunarul lui Nordis”.
“Să vedem poate motivul pentru care refuză să susțină în acest moment liderii USR această moțiune este faptul că și ei sunt corupți și ei sunt implicați în scandalul Nordis și în alte scandaluri de corupție și mă uit către Constanța. Să vedem, odată pentru totdeauna, unde este USR-ul”, a continuat acesta.
Moțiunea trebuia depusă la Parlament pe 17 februarie, dar George Simion a spus că așteaptă și semnăturile din partea parlamentarilor POT și USR. Săptămâna trecută, lidera POT, Anamaria Gavrilă, a anunțat că parlamentarii partidului au semnat moțiunea de cenzură inițiată de AUR, însă a precizat că un eventual eșec al acesteia trebuie să și-l asume partidul condus de George Simion.
Șefa USR, Elena Lasconi, a făcut apel la partid să nu voteze moțiunea, iar premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu are de gând să demisioneze și s-a declarat încrezător în eșecul demersului celor din AUR, SOS și POT.
Elena Lasconi a mai declarat joi că se așteaptă să existe ieșiri din linia partidului la votul pe moțiunea de cenzură, ea precizând că linia USR este să nu voteze moțiunea și să nu arunce țara într-o criză economică.
Tot în context, premierul Marcel Ciolacu a declarat joi seară, la România TV, că nu sunt șanse ca moțiunea de vineri împotriva Guvernului să treacă și a făcut un anunț surprinzător: a invitat USR la guvernare.
Regulamentul Camerei Deputaților și Senatului spune:
Moțiunea de cenzură initiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor (117) se prezintă birourilor permanente și se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusa. Moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comuna a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.
Dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comuna a celor două Camere.
Data și locul ședinței comune, împreună cu invitația de participare, se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.