In vizor

O femeie și un bărbat din Dolj, acuzați că vindeau ilegal tutun pe o platformă online

Polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 6 au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, în județul Dolj, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 1 kilogram de tutun de fumat.

În urma verificărilor efectuate a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2025 – martie 2025, un bărbat, în vârstă de 29 de ani și o femeie, în vârstă de 26 de ani, prin intermediul unei platforme online, ar fi comercializat cantități considerabile de tutun, fără a deține calitatea de antrepozitar fiscal autorizat și fără a fi marcate corespunzător.

De asemenea, comenzile preluate de la clienți erau onorate prin firme de curierat.

Din cercetări a reieșit faptul că în perioada menționată a fost comercializată cantitatea de aproximativ două tone de tutun de fumat.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului, prin neplata accizelor, este de aproximativ 1.400.000 de lei.

În vederea administrării materialului probator, astăzi, 31 martie 2025, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Sector 6 au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, în județul Dolj.

În urma perchezițiilor, cele două persoane au fost depistate și urmează să fie conduse la audieri la sediul structurii de poliție.

De asemenea, a fost identificată cantitatea de aproximativ 200 de kilograme de tutun, suma de 35.000 de lei și 550 de euro.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Sector 6, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 1 kilogram de tutun de fumat.

Facem precizarea că efectuarea percheziției domiciliare este un procedeu în cadrul procesului penal reglementat de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluționării cauzei, care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.