
Inspectoratul de Poliție Județean Dolj a inaugurat joi, 13 martie, noul poligon de tragere, un spațiu modernizat la cele mai înalte standarde, destinat pregătirii profesionale a polițiștilor doljeni. Proiectul a fost finanțat cu 2.400.000 de lei din bugetul de stat.
Noul poligon nu este doar un loc unde polițiștii exersează tragerile, ci și un adevărat test psihologic. Simulatorul virtual îi pune pe participanți în situații reale, unde trebuie să ia decizii rapide: să tragă sau nu, în funcție de evoluția evenimentelor proiectate.
„Declar public că lucrările de modernizare și de renovare a poligonului de tragere au fost finalizate. Astfel, obiectivul asigurat de IPJ Dolj a fost realizat, în ceea ce privește asigurarea unui spațiu adecvat pregătirii profesionale a polițiștilor doljeni pe linia tragerii cu armamentul din dotare. Spațiul este dotat la un nivel foarte ridicat. Pe lângă modernizarea celor 3 câmpuri de tragere, poligonul beneficiază de un sistem digital de pregătire tactică și profesională, cât și de un simulator virtual de tragere. Proiectul a fost finanțat cu 2.400.000 de lei, de la bugetul de stat”, a declarat Marius Mîrzacu, șeful IPJ Dolj.
Conform comisarului Vâlceleanu Adrian, instructor de tragere în cadrul IPJ Dolj, poligonul este dotat cu: punct de comandă pentru monitorizarea tragerilor; sisteme de ținte automatizate; sistem de climatizare performant care permite reciclarea aerului de cel puțin 10 ori pe minut și filtre speciale pentru metale grele rezultate în urma tragerii; pardoseală din rășină în zona aliamentului de tragere, concepută pentru a preveni ricoșeul gloanțelor; plăci balistice pe pereți pentru protecție maximă.
De asemenea, simulatorul virtual include un centru de comandă și un ecran special care poate fi folosit atât pentru antrenamente cu pistoale machetă cu laser, cât și cu muniție reală. Noua infrastructură reprezintă un pas important pentru asigurarea unei pregătiri tactice și profesionale complexe, oferind polițiștilor din Dolj un mediu sigur și realist în care să-și perfecționeze abilitățile.
„Poligonul dispune de un punct de comandă, sisteme de ținte automatizate, sistemul de climatizare. Acesta este foarte important când lucrăm într-un poligon închis. Avem posibilitatea de a recicla aerul de cel puțin 10 ori pe minut, fiind dotat și cu filtre pentru că în urma tragerii rezultă metale grele. În zona aliamentului de tragere podeaua este făcută dintr-o rășină care, în cazul în care, o lovitură pleacă din greșeală în podea, acesta va rămâne acolo, nu va ricoșa. Pe pereți avem plăci balistice. Întreg poligonul este înconjurat astfel.
Simulatorul pentru spețe, cu ajutorul căruia antrenăm polițiștii, este compus din centrul de comandă, iar mai aproape de peretele captator vom proiecta pe un perete care coboară. Acel panou are o culoare deschisă căruia îi permite să se execute atât foc cu un pistol machetă cu laser, cât și cu muniție reală”, ne-a declarat comisar Vâlceleanu Adrian, instructor tragere IPJ Dolj.
Povestea poligonului de tragere al Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj a început în anul 2010. La începutul lunii februarie 2021, un puternic incendiu a mistuit vechiul poligon, care, la acea vreme, era considerat unul dintre cele mai moderne din țară. Cauza incendiului rămâne necunoscută până în prezent.