In vizor

Rafila, la Craiova: Cancerul a devenit o provocare publică, iar răspunsul este legat de mobilizarea profesioniștilor

Stadiul de implementare al Planului Național de Combatere a Cancerului a fost prezentat, miercuri, la Craiova, de dr. Michael Schenker, medic care se ocupă direct de acest plan. La eveniment a luat parte și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dar și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, și președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Ministrul Sănătății a afirmat că s-au fpcut progrese în ceea ce privește accesul pacienților la serviciile medicale, dar și cu privire la tratamente.

„Aș vrea să încep cu mulțumirile pe care le aduc tuturor celor care lucrează la dezvoltarea și implementarea acestui Plan Național pentru Combaterea Cancerului și cred că, dincolo de mulțumiri, trebuie să existe, pentru aceștia, o motivație, iar această motivație poate să fie cea mai puternică, respectiv satisfacția pacientului în ceea ce privește creșterea și îmbunătățirea serviciilor medicale în domeniul oncologiei. Cancerul este o problemă care a devenit o provocare publică, iar răspunsul la această provocare este legat de mobilizarea profesioniștilor, pe de o parte, cancerul fiind o patologie multidisciplinară. Noi am folosit, din păcate, în ultimii ani, această problemă pe scena politică, în dezbateri, dar nu neapărat în interesul pacientului, ci în scop pur politic și nu cred că a fost un lucru bun. Au avut loc schimbări, din fericire în bine, în ultimii ani, de la accesul pacienților la serviciile medicale, până la proceduri și tratamente inovative. Eurostat a publicat situația în care au acces la servicii pacienții oncologici din țările UE, inclusiv România. Comparația se oprește la sfârșitul anului 2021. În acești ultimi trei ani, însă, s-au îmbunătățit lucrurile. Un exemplu, am pus în funcțiune, în sectorul public, 12 centre de radioterapie. Aceste lucruri arată preocuparea pe care am avut-o”, a declarat Alexandru Rafila.

În cadrul evenimentului, care a avut loc la Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie din Craiova, medicul oncolog Michael Schenker a afirmat:

„Planul de Combatere a Cancerului este un document programatic, un document care trebuie să conțină un set de politici sanitare care trebuie să aibă drept scop organizarea sistemului medical destinat îngrijirii pacienților diagniosticați cu aceste boli grave. Pentru implementarea acestui Plan este necesară elaborarea unui set de norme ce trebuie să fie bine ancorate în realitatea de zi cu zi. Această realitate o cunosc medicii, echipele care sunt zilnic alături de pacienți. Astfel ne-am asumat responsabilitatea elaborării normelor și impreună cu specialiștii din Ministerul Sănătății să încercăm să le implementăm cât mai rapid și corect pentru pacienți. Legea 293, cunoscută și ca Legea Cancerului, a fost aprobată în Parlament la finalul anului 2022. Implementarea unui paln de combatere a cancerului durează, în medie trei ani, dar cel mai sigur între trei și cinci ani, în funcție de particularități, pentru că toate aceste acțiuni necesită timp.” 

Ministrul Rafila a ținut să aprecieze calitatea serviciilor oferite la Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie Craiova.

„Mă întorc la profesioniști, la dedicare și la faptul că aici, în Craiova, aveți un centru de excelență, acest spital de tratament oncologic unde vin persoane din toată țara. Acesta are, pe lângă tot ce înseamnă calitatea serviciilor, o mare calitate, respectiv umanitatea. Chiar dacă funcționează în regim privat, aici nu există coplată. Este un lucru rar întâlnit și m-aș bucura dacă și alți operatori privați ar înțelege că boala oncologică necesită compasiune și sprijin. Craiova este un exemplu de bună practică referitor la dezvoltarea domeniului medical. Felicitări tuturor, felicitări domnului profesor Schenker pentru tot ce face pentru pacienții oncologici”, a completat ministrul Sănătății. 

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a adus în discuție și Spitalul Regional Craiova.

„Craiova a avansat mult în ceea ce privește serviciile medicale, fiind chiar pusă pe harta specialității de oncologie de către Mike Schenker și de această clinică unde se asigură cele mai de calitate servicii pentru bolnavii oncologici. Totul este gratuit aici, ceea ce este mai rar în România și ne bucură, pentru că ne dorim ca, în afacerea acestei specialități de oncologie, toate celelalte să crească la același nivel în  Craiova. Pentru că suntem aici, anunț că s-a terminat primul lot de lucrări la Spitalul Regional Craiova. Urmează ca, la începutul lunii martie, ministrul să semneze al doilea lot de lucrări, însemnând că în curând vom avea condițiile pe care le așteptăm cu toții în privința pacienților care vin din județele limitrofe, care să se ridice la standardele pe care încercăm să le aducem în toate spitalele pe care le are primăria Craiova în administrare. Îl felicit pe Mike Schenker pentru ce a făcut în această comisie despre care am discutat în urmă cu trei ani”, a afirmat Olguța Vasilescu. 

Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a adus în discuție importanța investițiilor în domeniul sănătății.

„Rolul autorităților locale și județene este acela de a investi. De a investi în infrastructură, de a încerca să aducă bani pentru a crea condiții bune unde să se desfășoare actul medical și pacientul să se trateze bine. Consiliul Județean Dolj are drept prioritate investițiile în sănătate și anual, o mare parte din bugetul propriu îl alocăm fie pentru reabilitarea Spitalului Județean Craiova, fie pentru a aduce aparatură nouă. Îl felicit pe domnul profesor Mike Schenker pentru tot ce a reușit să facă pentru zona noastră, prin această clinică, clinică spre care se îndreaptă pacienți din întreaga țară”, a precizat Cosmin Vasile.