
Societatea Studenților Mediciniști din Craiova și Laboratorul de Genomică Umană (LGU – UMFCV), cu sprijinul UMF Craiova, Cercului studențesc de biologie celulară și moleculară și al Asociației Oamenilor Mici, organizează, în perioada 11-14 februarie 2025, a doua ediție a proiectului „Cum să citim Codul Genetic: o călătorie în genetică și boli rare”.
Activitățile debutează, marți, 11 februarie, când studenții UMF Craiova vor merge în licee și vor face prezentări educaționale.
Astfel, vor ajunge la Colegiul Național „Carol I” în intervalul 08:30-09:20, la Colegiul Național „Elena Cuza” în intervalul 10:30-11:20, și la Colegiul Pedagogic „Ștefan Velovan” în intervalul 13:30-14:20.
Inițiativa a fost lansată anul trecut în memoria prof. univ. Mihai Ioana, un reper în domeniul geneticii medicale din România, ale cărui contribuții au avut un impact semnificativ asupra cercetării genomice și educației privind bolile rare.
Evenimentul este organizat în luna februarie, luna în care se celebrează Ziua Internațională a Bolilor Rare.
”Acest eveniment își propune să continue campania de conștientizare a societății asupra importanței diagnosticării precoce, a cercetării avansate și a sprijinului comunitar pentru persoanele afectate de afecțiuni genetice rare”, se arată în comunicatul UMF Craiova.
Vernisajul expoziției de artă plastică Fiecare voce contează: de ce vorbim despre bolile rare
În parteneriat cu Liceul de Arte „Marin Sorescu”, va fi vernisată o expoziție de lucrări plastice ale elevilor care au transpus în imagini trăirile și emoțiile unui pacient cu boli rare.
Vernisajul va avea loc pe 14 februarie, la Aula Magna, de la ora 12.00.
”Această expoziție își propune să ofere o perspectivă artistică asupra impactului pe care aceste afecțiuni îl au asupra vieții de zi cu zi, invitând publicul să reflecteze asupra importanței empatiei și sprijinului pentru comunitatea pacienților”, se mai arată în comunicatul UMF.
Tot pe 14 februarie, în Aula Magna, de la ora 13:00, va avea loc Conferință națională „Fiecare voce contează: de ce vorbim despre bolile rare”, invitat special: Dorica Dan – Alianța Națională de Boli Rare România, Centrul NoRo, APWR Zalău.
De asemenea, de la ora 15:00, Laboratorul de Genomică Umană își deschide porțile pentru elevi, oferindu-le ocazia de a descoperi îndeaproape activitățile de cercetare în genomica moleculară. Această experiență interactivă le va permite să exploreze aplicațiile medicinei genomice și să înțeleagă importanța cercetării în diagnosticarea afecțiunilor genetice rare.