In vizor

300.000 de euro daune pentru o perfuzie administrată greșit, la Spitalul Județean Craiova

Spitalul Județean de Urgență Craiova a fost obligat de instanță să plătească 300.000 de euro daune familiei unei fetițe care a suferit sechele grave după ce i-a fost administrată greșit o perfuzie.

Decizia magistraților nu este definitivă.

O fetiță a venit pe lume în septembrie 2018 și a fost perfect sănătoasă. Singura problemă, identificată chiar înainte de a se naște, a fost prezența unui chist pe unul dintre ovare, motiv pentru care medicii au intervenit laparoscopic pentru extirpare când fetița avea doar câteva zile, iar mama fusese deja externată. Totul a decurs fără probleme și bebelușul a fost mutat pe salon, scrie craiovajust.ro

Medicii i-au prescris fetiței un tratament intravenos iar asistentele au pus perfuzia. Numai că i-au pus-o greșit și medicamentele au fost administrate paravenos (pe lângă venă-nr.). Eroarea gravă a fost observată abia a doua zi și nu de către personalul medical, ci de către mamă, care a văzut cum piciorul stâng al copilului a devenit, literalmente peste noapte, de trei ori mai gros din cauza umflăturii.

„Din raportul de expertiză medico-legală, rezultă că minora a suferit o infecție nosocomială, în urma infectării cu E-coli, inocularea având loc, cel mai probabil conform raportului de expertiză, începând cu data de 15.09.2018, când minorei i-a fost administrat un tratament de către un asistent medical şi s-a produs perfuzarea în exteriorul vasului de sânge soluțiilor injectabile recomandate de medicul curant. Aceste soluţii ajunse în ţesuturile paravenoase de la nivelul gambei stângi ale copilului au produs afectarea/distrugerea ţesutului cu inflamație/infecție consecutivă ”, au reținut magistrații de la Tribunalul Dolj.

În 2021, mama fetiței a chemat în judecată spitalul și pe medicul care a efectuat intervenția laparoscopică de extirpare a unui chist găsit la fetiță, solicitând ca aceștia să plătească în solidar daune morale de 5 milioane de euro în cadrul unei acțiuni în răspundere civilă delictuală. Femeia a arătat că medicul chirurg a ales un protocol greșit, operația nefiind de fapt necesară, iar spitalul se face vinovat de tot ce a urmat după operație.

Raportul de expertiză efectuat în cauză a arătat însă fără echivoc că medicul nu a greșit cu nimic și împotriva sa nu poate fi atrasă răspunderea pentru malpraxis medical.

Magistrații de la Tribunalul Dolj, instanță de fond în acest caz, au decis să acorde despăgubiri de 100.000 de euro pentru suferințele pe care fetița și familia ei au fost nevoiți să le îndure. Judecătorii au arătat că suma este suficientă pentru acoperirea prejudiciului moral și că, în astfel de cazuri, despăgubirile acordate „nu trebuie să conducă la o îmbogățire fără justă cauză”.

Curtea de Apel Craiova a decis, la finele anului trecut, ca spitalul să plătească 300.000 euro. Ambele părți au contestat decizia, iar dosarul a ajuns acum la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Reprezentanții spitalului au precizat, pentru Jurnalul Olteniei, că vor pune în aplicare decizia instanței, odată ce aceasta va rămâne definitivă. În cazul în care și instanța supremă va decide că unitatea medicală trebuie să plătească despăgubiri, spitalul se va îndrepta împotriva asistenților responsabili.