
România marchează, pe 28 februarie, 92 de ani de Protecție Civilă. Pentru a celebra acest moment, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltenia” Județului Dolj au pregătit o serie de activități pentru locuitorii Craiovei, dedicate educației și prevenției pentru ca lumea să știe ce trebuie să facă într-o situație de urgență.
„Oficializăm deschiderea campaniei dedicată Zilei Protecției Civile din România. După cum bine știm, Protecția Civilă a luat naștere în anul 1933, pe 28 februarie. Anul acest se împlinesc 92 de ani de la înființare. A fost promulgată de regele Carol al II-lea cu înaltul decret regal. Începând cu anul 2004, s-a format Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al cărui scop principal profesionalizarea a celor două componente de bază în apărarea civilă. Toate acestea oferă o mai bună apărare cetățenilor. În momentul de față se desfășoară săptămâna Protecției Civile în care vor fi derulate următoarele activități:
Miercurea sirenelor – exercițiu de alarmare publică
Data: 26 februarie. Interval orar 10.00 – 11.00
Activități de informare/prevenire/instruire – Ziua educației preventive în lăcașurile de cult.
Data: 02 martie
Locație: Catedrala Sfântul Dumitru
Interval orar 80.00 – 10.00
Acțiuni teoretice și practice de instruire – în școli privind tehnicile de acordare a prim ajutorului și modul de comportare specific tipurilor de risc generatoare de situații de urgență
Perioada: 03 – 04 martie.
Locație: instituțiile de învățământ din județul Dolj
„Ziua Porților Deschise” – subunitățile de pompieri își deschid porțile pentru toți cei dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul armei care ne reprezintă.
Perioada: 26 februarie – 04 martie
Interval orar 10.00 – 14.00
Locație: subunitățile de intervenție din județul Dolj
Cu această ocazie, participanții vor vizualiza tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, își vor reaminti măsurile și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență.
48 de ani de la cutremurul din 1977 – Data: 04 martie, postare pe rețelele de socializare
Organizarea unor puncte de informare pentru cetățeni, destinate exersării/învățării măsurilor de prim ajutor de bază, de informare preventivă, de promovare a ofertei educaționale și a programului „Salvator din pasiune”.
Perioada: 01 – 02 martie
Interval orar 10.00 – 14.00
Locație: Electroputere Mall și Promenada Mall
Organizarea exercițiilor de evacuare la instituții de învățământ, autorități publice etc. și a exercițiilor de prim-ajutor într-o zonă intens populată, cu scenarii simple.
Perioada: 03 – 04 martie
Cetățeanul trebuie să rămână partenerul nostru activ în acest proces, pentru însușirea masurilor preventive și exersarea modului de comportare înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență”, a explicat colonel Colteve Mihai – adjunct al inspectorului șef.
Reprezentanții Instituției Prefectului Dolj au mulțumit tuturor structurilor de pompieri pentru fiecare misiune îndeplinită de aceștia.
„Este important să subliniem rolul esențial al Protecției Civile și al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltenia” al Județului Dolj, care prin profesionalismul și dăruirea sa joacă un rol important în protejarea vieților noastre. Din comisii mixte, Instituția Prefectului Județului Dolj împreună cu Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltenia” au participat la evaluarea pagubelor produse de alunecări de teren și inundații, secetă și incendii. Ne exprimăm recunoștința față de toți care fac parte din ISU Oltenia Dolj, pentru curajul și dedicarea lor și reafirm angajamentul Prefectului Județului Dolj de a susține acest corp de elită”, a transmis Surugiu Viorel, reprezentantul din partea Instituției Prefectului Județului Dolj.
Miercuri a fost „miercurea alarmelor”. Exercițiul care are ca scop verificarea funcționării sirenelor pe întreg teritoriul național, prin acționarea acestora în zona de competență a inspectoratelor pentru situații de urgență județene.
Protecţia civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi informare publică, planificare, organizate şi realizate potrivit legii, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflicte armate şi înlăturarea operativă a urmărilor acestora şi asigurarea condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate. Prin expresia Protecție Civilă se înțelege îndeplinirea tuturor sarcinilor umanitare destinate să protejeze populația civilă împotriva pericolelor, ostilităților sau a catastrofelor și s-o ajute să depășească efectele lor imediate, asigurând condițiile necesare supraviețuirii acesteia.