
Un centru de vaccinare anti-HPV se deschide, vineri, în cadrul Centrului de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie, din Craiova. Cu această ocazie, va fi organizat un eveniment în cadrul căruia medici specialiști vor vorbi despre importanța prevenției în ceea ce privește cancerul de col uterin.
Reprezentanții Centrului Sf. Nectarie menționează interesul tot mai crescut pentru prevenția cancerului de col uterin și a altor afecțiuni asociate infecției cu HPV.
„Anul trecut, 1.783 de femei cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani s-au vaccinat împotriva HPV în Dolj, plasând astfel județul pe locul 5 la nivel național în ceea ce privește numărul persoanelor vaccinate în urma extinderii compensării vacinului HPV și la femeia adultă. În România, adolescenții fete și băieți cu vârsta între 11-18 ani au acces gratuit la vaccinarea anti-HPV, iar femeile între 19 și 45 beneficiază de vaccinul HPV în regim compensat 50%. În județul Dolj, în 2023, peste 1400 de adolescenți au beneficiat de vaccinarea anti-HPV prin programul național de imunizare publică. În 2024, odată cu extinderea programului de rambursare, numărul celor vaccinați a crescut cu peste 170%, ajungând la peste 3800 de adolescenți și femei adulte. La nivel național, conform Institutului Național de Sănătate Publică se constată o absorbție crescută a vaccinării împotriva HPV, în special în rândul femeilor adulte: în perioada 01 decembrie 2023 – 31 decembrie 2024 și-au inițiat schema de vaccinare 94.497 persoane, vârsta medie 22 ani (deviația standard: 10 ani), majoritatea de sex feminin (73.565; 78%). Cele mai multe persoane vaccinate în perioada mai sus menționată au provenit din grupa de vârstă 19-45 ani (42.205; 45%)”, arată aceștia.
De vaccinare gratuită ar putea beneficia curând și mai mulți tineri. Un proiect de lege privind extinderea vaccinarii gratuite anti-HPV pentru fetele și băieții cu vârste cuprinse între 11 și 26 de ani a fost depus, marți, la Parlament și are mari șanse să fie adoptat.
„Centrul de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie colaborează cu 13 medici oncologi specialiști și primari care pot prescrie rețete pentru vaccinul anti-HPV pacienților cu trimitere de la medicul de familie. Vaccinul este administrat de un medic epidemiolog, înregistrat în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV). Pacienții pot achiziționa vaccinul din una dintre cele trei farmacii de circuit deschis aflate în vecinătatea Centrului”, au transmis reprezentanții Centrului Sf. Nectarie.
Despre virusul HPV și povara afecțiunilor asociate acestuia
• Virusul Papiloma uman face parte dintr-o familie comună de virusuri care infectează pielea și mucoasele.
• În prezent, sunt cunoscute peste 200 de tulpini de HPV, dintre acestea cel puțin 14 sunt considerate „cu risc înalt”, adică ar putea cauza cancer.
• Este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală
• Aproximativ 80% dintre bărbaţi și femei se vor infecta cu HPV pe parcursul vieții
• Bărbații și femeile rămân expuși riscului de a dobândi infecții cu HPV pe tot parcursul vieții. Ratele de infecție persistentă cresc odată cu vârsta atât la femei, cât și la bărbați.
• De cele mai multe ori, sistemul imunitar reușește să elimine virusul în decurs de doi ani, înainte ca acesta să cauzeze probleme de sănătate
Despre cancerul de col uterin
- La nivelul Uniunii Europene, România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare.
- România are cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de col uterin din Europa
- Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România și al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din țara noastră, insa al doilea cel mai frecvent în segmentul 15-44 ani
- Astfel, în fiecare an, aproape 3400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin și 1805 femei își pierd viața din cauza acestei maladii.