
În cadrul Centrului Oncologic „Sfântul Nectarie” a fost inaugurat Centrul de Vaccinare Anti-HPV, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu afecțiunea de cancer de col uterin
Din partea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), doctorul Carmen Ungurean, a spus că, în urma unui studiu realizat de INSP în anul 2020, doar 4% din femei puteau face asocierea între HPV și cancerul de col uterin.
„Facem maximum de ce putem, dar trebuie să judecăm totul în context. Prevenția este cea mai importantă. Și atunci, datoria noastră este să informăm populația, în mod corect, în mod onest, explicându-le atât beneficiile cât și riscurile la care se expun, să le ajutăm să înțeleagă și să conștientizeze riscul. De ce spun asta? Pentru că, iată, în contextul subiectului nostru de astăzi, noi, la Institutul Național de Sănătate Publică, am făcut un survei de cunoștințe și atitudini al femeilor privind prevenția cancerului de col uterin și unul din rezultatele care ne-a îngrijorat foarte tare este un survei pe care l-am încheiat în anul 2020 și unul din rezultate a fost acela că doar 4% din femei puteau face asocierea între HPV și cancerul de col uterin.
Foarte puține femei asociază infecția persistentă cu HPV cu cancerul de col uterin. Nu mai vorbim că întrebate despre celelalte cancere asociate infecției cu HPV cu mare greutate le-au putut face. De asemenea, întrebate și cu ocazia unor alte chestionare de cunoștințe și atitudini privind prevenția și controlul cancerului în populația generală, foarte puțini din semenii noștri din populația sănătoasă, fără acuze de boală, pot numi în mod corect și pot ierarhiza în mod corect factorii de risc ai cancerului.
De aceea, eforturile noastre trebuie să se îndrepte către informarea corectă. Informarea trebuie să fie consecutivă și astfel încât noi să putem vorbi toți aceeași limbă și în aceeași direcție. Să ne facem parteneri și să devină aliații noștri în alegerile sănătoase. Mai avem o datorie importantă ca profesioniști ai sistemului de sănătate și e anume aceea de a recomanda acele alegeri sănătoase care sunt dovedite științific și bazate pe evidență științifice ca fiind eficace.
Și în acest sens, aș vrea să vă atrag atenția asupra omului, să vă readuc în atenție, că sunt convinsă că toți ne-am întâlnit cu el. Un instrument de promovare a sănătății și de prevenție a cancerului e extrem de util, care se numește codul European de luptă contra cancerului și care este o colecție de 12 recomandări bazate pe evidențe științifice, dovedite ca fiind cele mai eficace în prevenția cancerului, pe care, dacă fiecare dintre noi le-am adopta, firește cele care mi se potrivesc, riscul de cancer în populația generală îl puteam scădea cu 40%. Vaccinarea împotriva cancerelor prevenibile prin vaccinarea, numai vaccinarea împotriva HPV, este una din cele 12 recomandări și participarea regulată la screening, la programele de screening pentru cancer, este o artă în contextul discuției noastre de astăzi și a temei noastre de astăzi. Prin urmare, vaccinarea este instrumentul cel mai eficace și mai cost-eficient pe care știința l-a dat”, a declarat doctor Carmen Ungurean din partea Institutului Național de Sănătate Publică.
Conf. Univ. Dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, a subliniat impactul esențial al prevenției în combaterea acestei afecțiuni și rolul determinant al comunității medicale în schimbarea statisticilor alarmante.
„În fiecare zi, văd paciente diagnosticate în stadii avansate, când povara bolii devine copleșitoare și, adesea, le împiedică să își continue tratamentul. Cancerul de col uterin este unul dintre puținele cancere care pot fi prevenite aproape în totalitate, însă continuă să fie o cauză majoră de mortalitate oncologică în România. Vaccinarea anti-HPV este cea mai sigură și eficientă soluție pentru reducerea riscului de infecție, iar screeningul periodic poate depista leziunile precanceroase înainte de a evolua. Creșterea gradului de informare și accesul la prevenție sunt esențiale pentru reducerea impactului acestei boli”, a adăugat Conferențiarul. Universitar Dr. Michael Schenker.
Virusul papiloma uman este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală, iar peste 80% dintre bărbați și femei se vor infecta cu HPV pe parcursul vieții. De cele mai multe ori, sistemul imunitar elimină virusul, însă infecțiile persistente cu tulpini oncogene pot duce la apariția cancerului.
Județul Dolj se află în top 5 județe din România la vaccinarea anti-HPV, un progres semnificativ datorat eforturilor de conștientizare și extinderii accesului la vaccinare. În 2023, peste 1.400 de adolescenți au fost vaccinați prin programul național de imunizare, iar în 2024, odată cu extinderea schemei de compensare, numărul celor vaccinați a crescut cu peste 170%, depășind 3.800 de adolescenți și femei adulte.
La nivel național, conform Institutului Național de Sănătate Publică, între decembrie 2023 și decembrie 2024, 94.497 de persoane și-au inițiat schema de vaccinare, dintre care 78% au fost femei. Grupul de vârstă 19-45 de ani a fost cel mai activ, cu 42.205 persoane vaccinate.
„Vaccinarea anti-HPV efectuată înainte de expunerea la virus oferă cea mai înaltă protecție. Adulții nevaccinați rămân vulnerabili la infecția cu HPV și expuși riscului de a dezvolta cancere și alte afecțiuni asociate acestei infecții, din acest motiv fiindu-le și lor recomandată vaccinarea. Studiile arată că aproape 50% dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi atribuite infecțiilor dobândite după vârsta de 20 de ani și 25% dintre cazuri pot fi asociate cu infecțiile dobândite după vârsta de 30 de ani. Toate aceste date subliniază importanța vaccinării și a prevenției active la toate vârstele”, a subliniat Prof. Univ. Dr. Dominic Iliescu, specialist în obstetrică-ginecologie.
Centrul de Vaccinare Anti-HPV de la Craiova va funcționa în baza trimiterii de la medicul de familie către Centrul Oncologic „Sf. Nectarie”.
„Pentru a asigura acces facil și un proces eficient, Centrul de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie colaborează cu 13 medici oncologi specialiști și primari, care pot prescrie rețete pentru vaccin pacienților cu trimitere de la medicul de familie. Administrarea vaccinului este realizată de un medic epidemiolog, înregistrat în Registrul Electronic Național de Vaccinare, iar pacienții pot achiziționa vaccinul din cele trei farmacii de circuit deschis aflate în proximitatea centrului. Pentru majoritatea pacienților, medicul de familie este principala sursă de încredere și informare în privința deciziilor legate de sănătate. Vaccinarea anti-HPV este o oportunitate reală de prevenție, atât în medicina de familie, dar și în alte segmente de asistență medicală. Exemplul pe care îl aduce Centrul Sf. Nectarie reprezintă o oportunitate pentru persoanele care doresc sa se vaccineze, inclusiv pentru prevenția unor forme de cancer, dar și un model de bună practică pentru Unitățile Sanitare Spitalicești de a se implica cât mai mult în activitatea de prevenție”, a declarat Gindrovel Dumitra, medic de familie și vicepreședinte în Societatea Națională de Medicina Familiei, Coordonator Grup Vaccinologie în cadrul SNMF.
Centrul de Vaccinare Anti-HPV din Craiova este situat în cadrul Centrului de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie, pe Strada Caracal nr. 109, iar oamenii se pot programa telefonic sau online.