
Proiectul ,,Infrastructură inovativă de servicii publice digitale și teleasistență cu V.R. pentru pacienți” ar urma să fie aprobat, joi, de consilierii județeni.
„În prezent Centrul Județean de Aparatură Medicală Dolj se confruntă cu diverse provocări care împiedică furnizarea eficientă a serviciilor publice. Acestea includ procese administrative încărcate de birocrație, lipsa unui sistem centralizat pentru gestionarea datelor, incidentelor și informațiilor, precum și dificultăți în comunicarea cu pacienții. Această situație duce la întârzieri în rezolvarea solicitărilor pacienților, la dificultăți în monitorizarea și implementarea proiectelor de dezvoltare locală și la o transparență redusă în procesele decizionale. Proiectul ,,Infrastructură inovativă de Servicii Publice Digitale și Tele Asistență cu V.R. pentru pacienți”, reprezintă o oportunitate strategică pentru îmbunătățirea accesului la informații, eficiență administrativă și participarea civică. Prin implementarea proiectului se urmărește nu doar modernizarea și eficientizarea serviciilor oferite, ci și consolidarea relației dintre administrația locală și comunitatea pe care o deservește: Digitalizarea Proceselor administrative – transformarea proceselor administrative manual, consumatoare de timp, în procese digitale automatizate,va reduce birocrația și va accelera răspunsul la solicitările pacienților; Centralizarea informațiilor – crearea unei baze de date centralizate va îmbunătăți gestionarea informațiilor și accesul la acestea; Îmbunătățirea comunicării cu pacienții/ colaboratori/ furnizori; Îmbunătățirea situației curente la nivel de echipamente tehnice: calculatoare, tablete, infrastructură IT; Gestionarea într-un mod transparent achizițiile directe printr-un sistem de management inovativ; Sustenabilitate și Scalabilitate – proiectul va pune bazele unei infrastructuri TIC, capabilă să se adapteze la nevoile administrației și comunității”, se arată în hotărârea CJ privind aprobarea proiectului.
Echipamentele IT folosite de CJAM DOLJ sunt depășite, ceea ce limitează capacitatea acestora de a rula software modern necesar pentru implementarea eficientă a serviciilor publice digitale. Aceasta include servere vechi, stații de lucru cu performanțe scăzute și rețele de comunicații neadaptate nevoilor actuale. Conectivitate limitată la internet: Accesul inegal la internet, în special în zonele periferice, reprezintă o barieră majoră în calea adoptării serviciilor digitale. Zonele cu o acoperire slabă sau fără acoperire sunt adesea lăsate în urmă în ceea ce privește beneficiile digitalizării, cum ar fi accesul la educație, servicii de sănătate și oportunități economice. Echipamente IT depășite: Utilizarea continuă a hardware-ului și software-ului vechi sau inexistent nu doar că reduce eficiența serviciilor oferite, dar prezintă și riscuri de securitate semnificative. Echipamentele și programele depășite sunt mai vulnerabile la atacuri cibernetice, ceea ce poate pune în pericol datele sensibile ale cetățenilor. Lipsa unui sistem centralizat de gestionare a datelor: Absența unei platforme centralizate pentru administrarea, analiza datelor și managementul incidentelor face ca CJAM DOLJ să întâmpine dificultăți în accesarea rapidă și eficientă a informațiilor necesare pentru luarea deciziilor și furnizarea de servicii publice adaptate nevoilor pacienților și colaboratorilor. Acest lucru duce la procese ineficiente, redundanțe și, uneori, la decizii bazate pe date incomplete sau învechite. Acoperire inegală a serviciilor de internet broadband: Diferențele în disponibilitatea și calitatea accesului la internet broadband între diverse zone ale comunității creează o „diviziune digitală”. Aceasta limitează oportunitățile de participare digitală și accesul egal la servicii publice digitale pentru toți colaboratorii, în speță pacienții – CJAM.
Prin proiect ar urma să fie creată o platformă integrată care să ofere acces centralizat la servicii diverse, îmbunătățind navigabilitatea și reducând timpul necesar pentru efectuarea procedurilor administrative. Se urmărește, totodată, dezvoltarea de programe de educație și formare pentru a crește competențele digitale ale cetățenilor și ale personalului administrației, asigurându-se că toată populația poate beneficia de pe urma serviciilor digitale și vor fi implementate soluții tehnice și de design care să garanteze accesibilitatea serviciilor pentru toți cetățenii, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități și cele din zonele mai puțin conectate la infrastructura digitală, după cum se mai explică în Studiul de Fezabilitate.
„Crearea unui mediu favorabil inovației și digitalizării poate atrage investiții și poate sprijini creșterea economică locală prin dezvoltarea sectorului IT și a serviciilor conexe. (…) Consolidarea măsurilor de protecție a datelor personale și îmbunătățirea securității cibernetice pentru a proteja serviciile și informațiile cetățenilor împotriva amenințărilor digitale. Concluzia analizei situației existente și a necesității realizării proiectului TIC „Infrastructură inovativă de Servicii Publice Digitale și Tele Asistență cu VR pentru pacienti” subliniază o intersecție crucială între cerințele actuale ale cetățenilor și potențialul transformării digitale pentru a răspunde acestor nevoi. Într-un moment în care tehnologia evoluează rapid și așteptările societății se schimbă în mod constant, administrația CJAM DOLJ se confruntă cu provocarea și oportunitatea de a inova și de a oferi servicii publice care sunt mai accesibile, eficiente și receptive la nevoile comunității”, se mai precizează în document.
Proiectul cu o valoare totală de 2.982.925,40 lei, inclusiv TVA, a fost deja admis la finanțare, fiind demarată etapa contractuală. Durata de implementare prevăzută este de 12 luni.